Lastnosti epoksi tlakov

Home / Lastnosti epoksi tlakov

Epoksi tlaki so tlaki, ki so zadnje čase izjemno priljubljeni in razširjeni. Gre za tlake, ki se uporabljajo na homogeni, suhi, ravni in trdni podlagi. Torej lahko govorimo o kamniti, betonski, keramični in podobni podlagi. Najbolj pogosto se sicer za epoksi tlake uporablja betonska podlaga, kjer pa je pomembno, da je beton ustrezno trden in ima tudi ustrezno vlažnost, poleg tega pa mora biti beton tudi ustrezno pripravljen, kar pomeni zbrušen ali peskan. Epoksi tlak se nato nanaša direkt na beton in sicer v večjih slojih. Prvi sloj je v tem primeru zelo tanek in poskrbi za premaz podlage oziroma zapolnitev njenih por. Druga plast pa je debela od enega do nekaj milimetrov, odvisno od tega, kakšno obremenitev tal pričakujemo. Tretji sloj se doda po potrebi, kar je navadno ob večjih obremenitvah.

Osnova epoksi tlakov je sicer epoksidna smola z dodatki. Te epoksidni smoli je nato dodan agregat, kot je na primer kremenčev pesek, poleg agregata pa je dodan tudi trdilec. Agregat in trdilec skupaj ustvarita polimerno vezivo. Pogosto se epoksi smolam doda tudi druge dodatke, kot so na primer ojačevalci. V samo epoksidno smolo je mogoče vmešati različne pigmente, kar pomeni, da dobimo katerikoli odtenek tlaka. S spretno izvedbo pa lahko celo ustvarjamo različne vzorce epoksi tlaka. Vsebnost polnila epoksi tlaka omogoča reguliranje zaključne površine tlaka, kar pomeni, da lahko ustvarimo povsem gladko površino z visokim sijajem ali pa bolj hrapavo, mat površino.

Epoksi tlaki so sicer priljubljeni zaradi svojih odličnih, kvalitetnih lastnosti. Epoksi tlake namreč odlikuje njihova odpornost, saj so odporni na različne mehanske poškodbe, kemikalije, topila, kisline in tudi čistila. Poleg tega jih odlikuje tudi njihova visoka tlačna in upogibna trdnost. Tako se lahko epoksi tlake brze problema uporablja v prostorih, kjer je visoka možnost obremenitve zaključnih slojev. V tem smislu se in se je epoksi tlake največ uporabljalo v industriji in sicer v raznih proizvodnjah in skladiščih oziroma v tistih prostorih, kjer je značilna pogosta uporaba viličarjev, raznih strojev, kemikalij in podobnega. Zadnje čase pa se epoksi tlaki velikokrat pojavljajo tudi v stanovanjskih gradnjah in sicer predvsem v raznih delavnicah, garažah, kuhinjah, hodnikih in podobno.

Sicer poznamo več vrst in možnosti izvedbe epoksi tlakov, ki pa so odvisne od tega, kakšno obremenitev pričakujemo v prostoru. Kot smo že omenili, se glede na pričakovano obremenitev veča debelina epoksi tlaka. Če ste torej morda tudi vi sedaj pomislili na to, da bi poskrbeli za svoja tla z izvedbo epoksi tlakov, vam svetujem, da obiščete splet. Na spletu boste našli namreč še več informacij o epoksi tlakih, poleg tega pa se boste seznanili z različnimi podjetji, ki se ukvarjajo z izvedbo epoksi tlakov. Priporočam vam, da preverite različna podjetja in primerjate njihove ponudbe ter na koncu kontaktirate tistega ponudnika, ki vas bo najbolj prepričal s svojo ponudbo. Strokovnjaki vam bodo vsekakor znali svetovati kakšni epoksi tlaki so najbolj primerni za vaše prostore. Ne odlašajte več in tudi vi poskrbite za visoko odporna tla v vašem objektu. Naj bo kvaliteta bivanja še boljša s pomočjo odpornih tal.