Uporaba epoksi tlakov

Home / Uporaba epoksi tlakov

Ste že kdaj slišali za epoksi tlake? V kolikor niste, je verjetno že skrajni čas, da se nekoliko pozanimate o njih, saj gre za tlake, ki so v okviru zaključnih del v gradbeništvu pomembni. Epoksi tlaki so se, oziroma se še vedno, uporabljajo predvsem v industriji, torej v raznih proizvodnih in skladiščnih halah oziroma prostorih. Gre za tlake, kateri se predvsem uporabljajo v prostorih, kjer je značilna visoka obremenitev tal. Na splošno se epoksi tlaki pojavljajo tudi v stanovanjskih gradnjah. Ko govorimo o prostorih, kjer pride v poštev uporaba epoksi tlakov, so to predvsem prostori, ki zahtevajo dodatno vzdrževanje in čiščenje, v raznih garažah, delavnicah, kuhinjah, hodnikih in drugih podobnih prostorih.

Zakaj pa so epoksi tlaki tako priljubljeni in zaželjeni za zgoraj omenjene prostore? Osnova epoksi tlakov je epoksidna smola z dodatki. Epoksidni smoli je dodan nek agregat, ki je običajno kremenčev pesek ali podobno in trdilec. Ta smola nato reagira s trdilcem in na ta način ustvari polimerno vezivo. Pogosto se epoksi smolam dodajajo tudi nekateri drugi dodatki ali pa ojačevalci. Sicer pa se vedno bolj uporabljajo tudi epoksi smole na vodni osnovi, katere so sicer tudi okolju in ljudem bolj prijazne. Epoksidna smola omogoča vmešavanje različnih pigmentov, kar pa pomeni, da lahko pridemo do različnih odtenkov tlaka. S spretno izvedbo vmešavanja lahko pride tudi do ustvarjanja različnih vzorcev, s samo vsebnostjo polnila pa se lahko regulira tudi zaključno površino tlaka, kar pomeni da je omogočeno ustvarjanje povsem gladke površine, visok sijaj, hrapavost ali bolj mat površine.

Epoksi tlaki so izjemno odporni in sicer na razne mehanske poškodbe, kemikalije, topila, kisline in tudi čistila. Poleg tega epoksi tlake odlikuje tudi visoka tlačna in upogibna trdnost. V tem smislu se lahko tovrstni tlaki uporabljajo v prostorih, kjer je visoka možnost obremenitve zaključnih slojev. Glede na pričakovano obremenitev v prostoru pa nato na koncu tudi izberemo tlak, saj obstaja več vrst in možnosti izvedbe epoksi tlakov.

Z epoksi tlaki se v naši državi ukvarja sicer kar nekaj strokovnjakov. Gre za strokovnjake, ki so na področju epoksi tlakov ustrezno usposobljeni in imajo tako veliko znanja ter tudi izkušenj. V kolikor bi vas zanimalo več podrobnosti glede epoksi tlakov, vam torej priporočam, da kontaktirate katerega izmed strokovnjakov, ki vam bo na tem področju lahko odgovoril na vaša vprašanja in vam pomagal na poti do optimalnih tlakov za tla v vaših prostorih. Glede na to, da je ponudnikov, ki izvajajo epoksi tlake, več, je pomembno, da preverite različna podjetja, ki se s tem ukvarjajo in nato premislite čigava ponudba je za vas najbolj ustrezna. Ponudnike lahko najdete preko spleta ali pa za nasvet povprašate nekoga, ki ima že izkušnje s storitvijo epoksi tlakov.

Vsekakor vam priporočam, da v primeru visoke obremenitve tal v nekem prostoru, razmislite o tem, ali je morda pravilna rešitev za vas, da uredite epoksi tlake. Sam verjamem, da te odločitve ne boste obžalovali. Navsezadnje so epoksi tlaki res tisti, ki lahko kar najbolje zaščitijo tla v vašem objektu. Izboljšajte kvaliteto svojih tal z epoksi tlaki tudi vi.